zaterdag, juni 22
Shadow

Hoe het begon

Mijn naam is Peter F. Muganda en ik ben geboren in Oeganda. Ik ben getrouwd met Tineke Heijerman-Muganda en we hebben twee dochters. Nederland is nu mijn thuis, maar ik reis veel naar Oeganda en nu, met deze droom om de levens van behoeftige kinderen in mijn moederland te verbeteren, zal ik daar nog vaker naartoe gaan. Ik wil graag iets over mijn persoonlijke leven met jullie delen.

Toen ik nog heel jong was, verloor ik mijn beide ouders. Zoals je je kunt voorstellen werd het leven voor mij en mijn jongere broers en zussen behoorlijk moeilijk, maar dankzij Gods genade kreeg ik hulp in een christelijk kindertehuis waar voor mij en andere kinderen werd gezorgd. Ondanks de zorg en alle voorzieningen die ik in huis kreeg, miste ik toch iemand die naar mij wilde luisteren en mij specifiek wilde adviseren of vertellen hoe ik met bepaalde gebeurtenissen in mijn leven om kon gaan. Toen ik ouder werd, ervaarde ik hoe moeilijk het leven kan zijn voor ouderloze kinderen zoals ik. Veel mensen hebben mij door deze moeilijke tijden heen geholpen. Ik denk dat ik daarom ook andere kinderen wil helpen, die dezelfde moeilijke tijd doormaken als ik. Ik ben vastbesloten om ook het goede te doen voor de kinderen die nog steeds in nood zijn in de gemeenschappen van Oeganda. Ik heb zoveel goede herinneringen aan het kindertehuis, maar het enige dat ik het meest waardevol vind, was mijn opleiding – ook al heb ik de hogere instelling nooit bereikt zoals ik had gewild. Onderwijs is de sleutel tot de ontwikkeling van de nieuwe generatie, vandaar de naam van onze organisatie: Edukey for Kids.

Persoonlijk heb ik altijd een visie gehad om middelen te vinden en te ontwikkelen om kwetsbare kinderen te helpen – vooral degenen die in ontwikkelingslanden zoals Oeganda wonen, waar ik ben geboren en getogen onder de barre en slechte omstandigheden waarin veel van deze kinderen leven. Er zijn, op dit moment, veel andere organisaties die zorgen voor enkele van de hierboven genoemde groepen. We realiseren ons dat er nog steeds behoefte is aan kleine organisaties zoals de onze – die dicht bij en binnen deze gemeenschappen staan – om een enorme verschil te maken. Om deze grote droom die ik, als oprichter van Edukey For Kids, heb waar te maken, moet er een specifieke aanpak komen. Wij willen geen aanpak waarbij kinderen tot een bepaalde leeftijd afhankelijk blijven van de organisatie die hen heeft geholpen. Wij hebben de neiging om een andere aanpak toe te passen. De kinderen die wij helpen, gaan naar school, leren vaardigheden en krijgen de ruimte zodat hun ideeën en dromen kunnen worden overwogen en gehonoreerd. Door dit te doen, geloven wij dat we een innovatieve generatie zullen creëren die met ideeën kan komen die hen uit hun armoede kunnen helpen. Ik geloof dat als er niets verandert, de chronische armoede waarin deze kinderen zijn opgegroeid, nooit zal worden beëindigd. Ik heb veel kinderen gezien die zo zijn opgegroeid, die nog steeds hulp nodig hebben, zelfs op oudere leeftijd.

Onderwijs is de belangrijkste basis voor elk kind, maar het onderwijzen van kinderen is niet overal toegankelijk. Veel kinderen, vooral in de arme gebieden van minder ontwikkelde landen, gaan niet naar school. Ze hebben geen geld om het schoolgeld te betalen of kunnen de uniformen of boeken niet betalen.

‘Edukey for Kids wil kinderen in Oeganda de kans geven om naar school te gaan, hen de kans geven op een toekomst, een baan, een zelfstandig leven. Veel kinderen zijn getalenteerd en zulke talenten mogen niet verloren gaan.

“Edukeyforkids” heeft tot doel arme kinderen voedsel en onderwijs van hoge kwaliteit te bieden. Dit kunnen middelen zijn om de armoedecyclus waarin de kinderen – en vaak ook hun (groot)ouders – zijn geboren, te doorbreken. Een goed opgeleid kind zal uiteindelijk in staat zijn zijn of haar leven te leiden en, nog belangrijker, innovatief zijn en bijdragen aan betere levensomstandigheden voor hun eigen gemeenschap. Door ervoor te zorgen dat deze generatie kinderen onderwijs krijgt, geloof ik dat de keten van armoede in onze samenlevingen kan worden doorbroken. Ik besef dat mijn droom ambitieus is, maar ik geloof dat we met de hulp van veel mensen, zoals jij, dit verschil kunnen maken.

Wij hopen dat u ons wilt helpen dit mogelijk te maken.

Bedankt ook namens de kinderen in Oeganda. 

Translate »